Preot paroh Păvăleanu Vasile

Preoți slujitori Noiembrie 2, 2014

Născut la data de 21.01.1956 în Comuna Călugăreni (Poiana Teiului), judeţul Neamţ, a urmat cursurile Seminarului Teologic Mănăstirea Neamţ între 1972-1977 şi după satisfacerea stagiului militar (l977-1978) a continuat studiile la Institutul Teologic de grad Universitar Bucureşti între anii 1978- 1982. În anul 1980 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, unde a desfăşurat o bogată activitate misionar-pastorală, administrativă, culturală şi socială.

În toamna anului 1991 a fost numit de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ca profesor titular la catedra de Dogmatică la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”, Mănăstirea Neamţ unde profesează şi astăzi. În această calitate a obţinut mai multe premii şi distincţii la Olimpiadele Naţionale de Religie, disciplina Dogmatică, şi s-a implicat în diferite activităţi ale şcolii pentru care a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

În anul 2002 a fost transferat în postul de preot II la parohia Sfântul Ioan Botezătorul -Mărăţei I, Piatra Neamţ, iar din 2005 este preot paroh la aceaşi parohie, desfăşurând diverse  activităţi pe tărâm pastoral-misionar, social şi administrativ.

Între anii 2006 - 2014 a fost deputat în Adunarea Eparhială, dar şi membru în Consiliul Eparhial unde s-a implicat în anumite activităţi, printre care enumerăm: aşezarea antenei postului de radio Trinitas pe vârful Toaca – Ceahlău şi construirea Magazinului de obiecte bisericeşti „Doxologia” din Piatra Neamţ, pentru care a fost răsplătit cu cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei, „Crucea Moldavă”.

Din 2012 este director adjunct la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamţ.