Scurt istoric

Istorie Noiembrie 2, 2014

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul - Mărăţei” este cea mai mare dintre bisericile înălţate înainte de 1990 în Piatra Neamţ. 

Fiind sub patronajul aceluiaşi sfânt ca şi ctitoria binecredinciosului voievod Ştefan cel Mare, se poate spune că biserica ştefaniană de pe malul drept al Cuiejdiului şi biserica din Mărăţei de pe malul stâng, aşază oraşul Piatra Neamţ, în modul cel mai evident, sub ocrotirea Înaintemergătorului Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a sfântului Ioan Botezătorul.

Biserica a fost zidită între anii 1867-1886 la iniţiativa preotului Ioan Lăzărescu şi a credincioşilor din cartierul Mărăţei. O contribuţie importantă au avut-o omul de afaceri grec Sculey Logotides şi soţia sa, Calliopie. Deosebit de solidă, cu ziduri groase şi contraforţi din piatră adusă din muntele Pietricica, în construcţia ei biserica îmbină în mod armonios stilul bizantin cu cel renascentist, fiind construită după planurile arhitectului Schulter. Toate cele patru turle au forma bulbului de ceapă, specific stilului rusesc. Catapeteasma impresionează prin monumentalitate şi prin execuţia florală deosebită, în stil baroc, icoanele care o împodobesc fiind opera pictorului Lefteriu, ucenicul celebrului Nicolae Grigorescu. Astfel, la 15 septembrie 1886, a fost înfăptuită prima sfinţire a bisericii de către IPS Iosif Naniescu.

În ziua de 8 septembrie 1924, PS. Nicodim Munteanu, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit cea de-a doua sfinţire a bisericii, după ce aceasta a fost împodobită cu pictură în ulei, de către Gheorghe Belizarie, care a reunit cu măiestrie artistică influenţe ale picturii romantice franceze, respectiv ale cunoscutului pictor Gustave Doré, cu cele neobizantine. Totul este grandoare, măiestrie, stil, rafinament, monumentalitate. Anul 1924 a coincis cu cel al schimbării calendarului, cei doi preoţi ai bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul - Mărăţei”, V. I. Constantinescu şi V. Vasiliu, implicându-se în promovarea evenimentului.

În anul 1955, bisericii i-a fost adăugat pridvorul din cărămidă, acoperit cu tablă, pentru ca, în anul 1973, să se refacă împrejmuirea curţii, adăugându-se un gard din plasă de sârmă. Tot acum se vor face şi unele reparaţii la vechea casă parohială.

În perioada 1986-1990 au avut loc ultimele reparaţii capitale. S-au făcut lucrări atât în interior, cât şi în exterior; astfel, s-a decapat tencuiala pereţilor exteriori şi s-au retencuit, s-au reparat turlele şi s-au acoperit cu tablă zincată, a fost spălată şi renovată pictura şi au fost modernizate instalaţia electrică şi cea termică. Toate aceste lucrări fiind efectuate sub atenta supraveghere a părintelui paroh A. S. Moldovan.

În urma acestor lucrări de mare anvergură, la 29 iulie 1990, parohia Mărăţei s-a bucurat de o nouă sfinţire a bisericii, cea de-a treia, care a fost oficiată de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Era cea de-a treia sfinţire a Înalt Prea Sfinţiei Sale şi prima din judeţul Neamţ, de când fusese ales ca ierarh al locului.

În anul 2004, în curtea bisericii s-a ridicat un monument în cinstea eroilor din cartier (arhitect L. Landkamner), sfinţit de Prea Fericitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe data de 24 iunie 2004, cu prilejul anului ştefanian.